Over ons

Wie zit er achter Axideo?

Axideo bestaat uit een aantal actieve leden van de stichting, te weten, Wim Brinkmans uit Meterik,  Deken drs. G.A.M.L. Lauvenberg uit Susteren, Pater Dr.J. Bots SJ uit Nijmegen.

 

Voorzitter: W. Brinkmans uit Meterik.

Secretaris: Vacant

Penningmeester: H. Peeters Sevenum.

Verder zijn er donateurs, sponsoren en een commissie van aanbeveling.

Betekenis van de naam..Axideo?

We zochten een toepasselijke naam voor de op te richten stichting. Vele suggesties passeerden de revue, en de meest tot de verbeelding sprekende naam was “De Stichting Doen”, want we waren van mening dat we niet moesten wachten  maar dat we zelf iets moesten doen op het gebied van H.Mis registraties en uitzendingen.

De naam “Stichting Doen” bleek echter al door een andere club in gebruik. Een andere uitleg voor “iets doen” was “actie ondernemen”. Verder wisten we dat we niet betaald zouden worden voor onze werkzaamheden,, dat het dus “pro-deo” zou zijn. De losse gedachten werden gekoppeld en heel vrij vertaald stond er ineens “bezig zijn voor nop” oftwel: ACTIE-PRODEO, wat door ons natuurlijk beklonken werd als AXIDEO. Bijkomend voordeel was de enigszins latijnse klank, die de verbondenheid met de kerk en geestelijkheid weergeeft. (Dominus Sanctus Deo?)

 

Onze inspiratie.

 

De boodschap voor de 35ste Wereldcommunicatiedag, 27 mei 2001, van Paus Johannes Paulus II.

"Verkondig het vanaf de daken":het evangelie in het tijdperk van de wereldwijde communicatie.

In het thema dat ik heb gekozen voor de Wereldcommunicatiedag van 2001, weerklinken de woorden van Jezus zelf. Dat kan ook niet anders, want alleen Christus verkondingen wij. We weten nog wat Hij tot zijn leerlingen zei: "Wat ik jullie zeg in het donker, zeg dat in het licht. Wat jullie in het oor gefluisterd krijgen, verkondig dat vanaf de daken"(Mt 10,27). In het verborgene van ons hart hebben wij naar de waarheid van Jezus geluisterd. Nu moeten wij die waarheid van de daken verkondigen.

Geschiedenis van de stichting

De feitelijke oprichting van de stichting is 6 november 2001, maar ruim een half jaar eerder werd al begonnen met de registraties van H.Missen. De eerste  opname was met Pasen 2001. Op zaterdag voor Pasen werd het Paaswake opgenomen in de Lambertuskerk te Horst aan de Maas.

.

Werkwijze

Een H.Mis wordt geregistreerd, voorheen op een tape, tegenwoordig op harddisk, voorzien van titels en bewerkt tot een DVD. Soms wordt de registratie bij een lokale omroep aangeboden ter uitzending, in andere gevallen bij een zorginstelling ten behoeve van het interne tv-circuit.

 

De registratie van de H.Mis vindt plaats door gebruikmaking van 2, 3 en soms 4 camera’s, terwijl de regie live wordt uitgevoerd. Zo ontstaat een kant en klare opname die toch erg afwisselende en dus interessante beelden bevat.

op deze manier is het ook mogelijk, indien de infra-structuur aanwezig is, een LIVE-TV-uitzending te produceren.

Vooruit kijken

Als we vooruitkijken zien we behoorlijke vergrijzing van de bevolking. In de nabije toekomst zullen steeds meer mensen niet meer in staat zijn een H.Mis op de normale manier bij te wonen. Wij hopen ook dan in een behoefte te kunnen voorzien.

Een greep uit ons archief

In de voorbije jaren hebben we al vele H.Missen en vieringen op zeer uiteelopende locaties vastgelegd. enkele voorbeeldern:

- Diverse priesterwijdingen in de kathedraal van Roermond.

- De laatste H.mis in de Heierhoevekapel (welke inmiddels is gesloopt)(bestel DVD)

- De "St. Goar-mis" in de bossen tussen Meerlo en Wanssum.

- De 4mei herdenkingsviering met de "Mauthausenliederen" in Wanssum

- De Passiespelen in Tegelen

- Een "Oogstdankmis" in Sevenum.

Diverse kerkelijke jubilea zoals:

- 75jaar parochie Kronenberg

- Jubileum parochie Hegelsom

- 50 jaar priester in America

en diverse processies in onder andere Blitterswijck, Horst, Tienray.

Zeer recent is nog geregistreerd de afscheidsmis van oud-deken Merkx in Horst en de Paaswake in Horst, beide ook op DVD verkrijgbaar.